Terug in de tijd: opening Landgoed Duinrell

19 april 1935
19-04-2018
Algemeen

Opening Landgoed Duinrell

Elke dag genieten er duizenden mensen van Duinrell. En dat allemaal dankzij de briljante ingeving die Philip Jules Graaf Van Zuylen van Nijevelt begin 1935 kreeg. Hij besloot zijn eigen landgoed Duinrell open te stellen voor publiek.

19 april 1935

Goede vrijdag 19 april 1935 werd een wel heel goede vrijdag. Het was de eerste keer ooit dat de poorten van Duinrell werden geopend voor publiek. Wat er zoal te doen was? Duinrell was ‘Een combinatie van Hollandsch, Veluwsch en Duits Natuurschoon’ zoals de krant de dag daarvoor kopte. Bezoekers kwamen dan ook vooral naar het landgoed toe om te genieten van de duinen en de bossen.


 

Hoogtepunt

Tijdens een wandeling over landgoed Duinrell liep je toen door een bos van eeuwenoude eiken. Er stroomden stroompjes vanuit de duinen naar beneden, zogenaamde duinrellen (weet je gelijk waar de naam vandaan komt!). Hoe hoger je kwam, hoe beter je zag waar je je eigenlijk bevond. Het letterlijke hoogtepunt van een wandeling op Duinrell was het hoogste duin van Zuid-Holland op 31 meter boven N.A.P. Dit punt was gemarkeerd met een stenen zuil (tegenwoordig vind je daar de uitkijktoren), en vanaf daar had je een prachtig uitzicht over de zee. Na afloop van deze stevige wandeling rustte men lekker uit in de Orangerie, die destijds was ingericht als theetuin. 



 

Spelen en relaxen

Niet lang na de eerste opening werd Duinrell zo populair dat er nog een horecagelegenheid opende. In de Schaapskooi kon je nu ook genieten van een hapje en een drankje. De grote speeltuin ertegenover was een fantastisch vermaak voor de kinderen. Het was Duinrells eerste attractie. Tot op de dag van vandaag kunnen kinderen op deze plek spelen tot ze erbij neervallen. Inmiddels zijn veel van de speeltoestellen vernieuwd, maar de familieschommel staat er bijvoorbeeld nog steeds. Echt een stukje geschiedenis dus.


 

Bijzondere keuze

Dat Philip Jules Graaf  Van Zuylen van Nijevelt de keuze maakte om zijn landgoed open te stellen voor publiek was helemaal niet vanzelfsprekend. Andere landeigenaren spraken er schande van dat de graaf dit deed. Maar de graaf was zakelijk ingesteld en zag vooral voordelen in zijn keuze: doordat iedereen van zijn landgoed kon genieten, hoefde hij minder belasting te betalen én kon hij een entreeprijs vragen. De kosten voor een bezoekje aan Duinrell destijds: 15 cent per persoon. Het was niet alleen maar voordelig voor de graaf en zijn familie. Het gezin Van Zuylen van Nijevelt leverde een groot deel van hun privacy in en het landgoed moest aan allerlei zaken voldoen. Toch zette hij door. Wij zijn nog altijd heel blij dat hij deze keuze heeft gemaakt, want dankzij zijn beslissing kon Duinrell uitgroeien tot een bloeiend familiebedrijf dat elke dag weer een heleboel mensen blij maakt. Daar zijn we trots op!


Bezig met laden